Mustarul este cultivat de aproape 3000 de ani, initial in China, dupa care s-a raspandit in intreaga lume. Grecii il numeau « sinapi », adica cel care supara ochii ». Mustarul uscat este inofensiv, dar in contact cu apa degaja o substanta iritanta, numita izotiocianat de alil, acel ulei volatil picant care ii da mustarului gustul iute. Sub forma de pulbere sau boabe, mustarul era folosit inca din antichitate, atat ca aliment, cat si ca medicament.

Mustar

Forma actuala a sosului de mustar isi are originile in secolul al XIX-lea, in regiunea Burgundia din Franta. In 1856, Jean Naigeon, un locuitor din Dijon a amestecat pentru prima oara praful de mustar cu otetul de vin, obtinand pasta galbena cunoscuta si acum. In scurt timp mustarul de Dijon a devenit marca inregistrata franceza si cel mai laudat soi de mustar.

Cel mai folosit este mustarul alb, mustarul indian si mustarul negru, care emana o substanta foarte puternica ce poate produce basici pe piele. Mustarul alb este cel mai folosit in alimentatie, fiindca isi pastreaza aroma si gustul chiar si dupa amestecarea cu apa. Frunzele de mustar pot fi folosite la salate, dar si ca furaj. Uleiul comestibil extras din seminte nu rancezeste usor ; acesta constituie un aliment indispensabil mai ales in bucataria asiatica. Ca si uleiurile, mustarul isi pierde iuteala cand este expus la caldura, asa ca trebuie agaugat in sosuri care au fost in prealabil luate de pe foc sau in sosuri reci pentru salate.

Prin evolutia mondiala a mustarului, in momentul de fata se diferentiaza mai multe soiuri ale acestuia : mustarul dulce ( este ideal pentru sosuri si pentru a da gust salatelor), mustarul mediu iute ( bun la frigarui si carnati), mustarul iute ( produs din boabe maronii), mustarul bavarez ( are o aroma de caramel si este bun pentru diverse feluri de carnati), mustarul Dijon ( specialitate veche, iute, care se prepara amestecandu-se in must).

Mustarul si-a castigat un nume si in lumea proverbelor. Iata mai jos cateva dintre ele :

In India "a vedea flori de mustar” inseamna a fi buimacit.
In Franta, expresia “ ti-a sarit mustarul la nas” desemneaza o stare de nervozitate.
In Romania, cand “ ti-a sarit mustarul” inseamna ca esti foarte nervos
In Biblie intalnim parabola rostita de Isus: “ Daca ati avea credinta cit un bob de mustar ati putea muta si muntii din loc".

Un serviciu oferit de CComment